I Danmark er der heldigvis stadigvæk en tilgang af nye og unge iværksættere der ønsker at starte selvstændigt.

Den globale Corona-pandemi har ikke engang taget modet fra iværksætterne, som mange eksperter ellers frygtede, tværtimod har flere fået øjnene op ved at arbejde selvstændigt og evt. arbejde hjemmefra, hvilket har givet mod på at tage springet som selvstændig.

Der er mange ting at tænke på inden man starter selvstændig, men en af de første beslutninger du skal tage, er hvilken selskabsform eller virksomhedstype du vil drive.

Her i artiklen kan du kort læse om de 4 typiske forskellige selskabsformer og virksomhedstyper

Enkeltmandsvirksomheden er en simpel og billig løsning

Rigtig mange selvstændige vælger at starte ud med selskabsformen enkeltmandsvirksomhed. For det første fordi det er billigt og hurtigt at starte en enkeltmandsvirksomhed op.

Virksomheden er knyttet op på din person, og tæller ikke som en selvstændig juridisk enhed. Det betyder også at du 100% er ejeren af alle virksomhedens aktiviteter, udstyr osv. Dog betyder det også at du hæfter personligt for alt, også evt. gæld.

Det tager ikke ret lang tid at starte en enkeltmandsvirksomhed, alt du skal gøre, er faktisk bare at have dit NemID klar, og så skal du gå ind på Virk.dk.

Virk.dk er din adgang til det offentlige når du har en virksomhed, det er her du også indberetter moms osv. Men i første omgang logger du blot ind og klikker på ”Start virksomhed,” herefter følger du blot vejledningen inde på siden.

selskabsformer

I/S hvis der skal være flere ejere

Et I/S er en selskabsform der minder meget om enkeltmandsvirksomheden, dog med det til forskel at der kan være flere ejere af virksomheden.

Ligesom en enkeltmandsvirksomhed hæftes der personligt, men det koster ikke noget at starte et I/S.

Et I/S kan dog også ejes af andre selskaber, og her stilles der i så fald krav om offentliggørelse af regnskab.

ApS hvis du ikke ønsker at hæfte personligt

En af de største fordele ved at stifte et ApS er at man som indehaver ikke hæfter personligt. Det kan være en fordel hvis der skal taget større økonomiske risici eller investeringer.  Dog kræver det et startkapital på minimum 40.000, -.

Et ApS kræver en del mere arbejde i forhold til udarbejdelser af vedtægter, stiftelsesdokumenter osv. til gengæld vil et fremtidigt salg eller en overdragelse være betydeligt nemmere.

Aktieselskaber er den dyreste selskabsform at stifte

Det koster minimum 400.000 at stifte et aktieselskab og der stilles en del flere krav til ledelsesform, regnskab osv.

En af de helt klare fordele ved et A/S er at mange flere kan eje en mindre del af virksomheden ved at købe aktier i virksomheden, og det er forholdsvist simpelt for nye ejere at få en andel i virksomheden.

Ulemperne kan være de højere krav til drift, stiftelse og opstartskapital.

Selvom det nemmeste ofte er at starte en enkeltmandsvirksomhed, så kan du på lang sigt vinde meget ved at vælge den rigtige selskabsform fra starten. Rådfør dig derfor evt. med en ekspert på området.